30 de novembre 2008

Blocs o wikis?

Doncs hui no us preguntaré què preferiu... perquè crec que hem de tindre prou clar què és cada cosa i per a què podem fer-la servir. Vull dir amb açò que no són dos coses incompatibles perquè són mitjans diferents. Això sí, un va més enllà (les wikis) i s'acosta més allò que s'ha anomenat la web 2.0.

Què és un bloc?
Al meu entendre, un bloc/blog és una pàgina web d'àmbit personal però, amb la diferència de qualsevol web, que són gratuïtes i, sobretot, són molt fàcils de crear. No cal ser un expert en informàtica només tindre uns coneixements mínims de navegació per la xarxa i tindre ganes de contar coses. La pàgina s'estructura per continguts temàtics i té un ordre cronològic segons la data de publicació, així els continguts més nous queden sempre a dalt, molts experts diuen que té la forma d'un pergamí i, la veritat és que tenen raó perquè a mesura que baixes pots anar llegint els posts (entrades o notícies) menys recents.
He dit abans que els els blocs són pàgines personals però poden tindre més d'un autor i els temes sobre els quals versen són diversos. Així, direm que hi ha blocs temàtics com els polítics, els comercials, educatius (que cada vegada agafen més revol perquè es pren com una eina de treball de l'aula), personals...
També podem classificar els blocs segons el mitjà pel qual són creats o la finalitat: bloc de text (que són els més habituals), els fotologs, audioblogs, videoblogs o moblogs (blocs que és poden publicar i consultar des de dispositius mòbils com ara PDA i telèfons mòbils, açò em sembla fantàstic).

Què és un o una wiki? (Ull, una altra dicotomia, però d'aquesta no en parlaré).
Com he dit abans, la wiki va un poc més enllà dels blocs, sobretot pel que fa al concepte de feedback en la teoria de la comunicació. Vull dir que, mentre que els blocs et permeten més interactivitat que les pròpies webs (on els usuaris són subjectes passius) perquè pots deixar comentaris en cada post, si ho té habilitat, les wikis permeten una interactivitat total entre els membres convidats (usuaris enregistrats). Això vol dir que un mateix escrit pot ser modificat per diverses persones sense existir duplicitat del document, així és treballa i es modifica sobre un. El nivell de col·laboració és per a tots el mateix. Mireu l'exemple del tutorial del wiki, és molt gràfic. A diferència del bloc, el wiki s'estructura per pàgines (ací teniu un exemple de wiki encara en procés de creació però un disseny fantàstic) enllaçades a un menú principal situat en un lateral.

Us he n'he fet un xicotet resum però podeu trobar més informació a:
- La paraula vola, Antoni de la Torre (interessant bloc amb moltíssims recursos relacionats amb tot allò de les noves tecnologies de la informació).
- La revolución de los blogs de José Luis Orihuela, La esfera de los libros. 2006. Madrid (és un llibre molt interessant sobre tot allò que cal saber dels blocs).
- Tecnoweb 2.0, wiki creat expressament per a l'assignatura de Tecnologies de la Informació i de la Comunicació del Màster en Assessorament Lingüístic (també conté moltíssims recursos sobre les wikis).
- Verbascripta.Taller de l'IES Joanot Martorell de València.
-Blocs o wikis? de Lourdes Domènech.